Skip to main content
EMILIJA ROMANJA

Emilija Romanja (Emilia Romagna) najbogatija je među 20 italijanskih regija. Smeštena je u dolini reke Po i zaparavo je spoj dve pokrajine, Emilije i Romanje koje su imale mnoga zajednička obeležja, kako u prošlosti tako i danas. Najveći urbani centri regije Emilija Romanja su Bolonja – glavni grad pokrajine i sedište najstarijeg univerziteta u Evropi, Parma - drugi po veličini i grad sa dugom tradicijom u proizvodnji hrane, Ferara – jedan od nekadašnjih najvećih centara umetnosti sa mnogobrojnim renesansnim građevinama i Modena – grad umetnosti ali i „prestonica mašina“. Razvili su se u blizini ili na samoj saobraćajnici Via Emilija, jednoj od najprometnijih saobraćajnica Rimskog carstava koja je vodila od Milana do Riminija na Jadranskom moru. Sem što je poznata po svojim pastama, sirevima, sunkama i vinima vrhunskog kvaliteta, Emilija Romanja je poznata i po luksuznim industrijskim brendovima kao sto su Ferrari, Maserati, Bugati i Lamborgini koji su nastali na ovom području.1. dan BEOGRAD – BREGANA Polazak iz Novog Sada u 17.00 sati ispred železničke stanice, kod lokomotive. Sastanak putnika na stanici Lasta, Železnička 2, u 18.30 sati. Polazak autobusa u 19.00 sati. Prelazak srpsko–hrvatske granice kod Batrovaca. Vožnja kroz Hrvatsku kraj Slavonskog Broda i Zagreba. Prelazak hrvatsko–slovenačke granice kod Bregane.

2. dan BREGANA – FERARA – BOLONJA Noćna vožnja kroz Sloveniju kraj Ljubljane i Postojne a zatim kroz Italiju, kraj Venecije, Padove i Roviga. U jutarnjim satima dolazak u Feraru, koja je u 16. veku, bila jedan od najvećih centara umetnosti u Italiji, posebno slikarstva i muzike. Obilazak pešice gradskog jezgra, proglašenog delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a, sa mnogobrojnim renesansnim građevinama, kojim dominira dvorac vlastelinske porodice d’Este, u čiju se zaostavštinu ubrajaju desetine palata i crkava sa neprocenjivim umetničkim blagom. Slobodno vreme. Dolazak u Bolonju–glavni grad pokrajine Emilia Romanja sa najstarijim univerzitetom u Evropi. Obilazak istorijskog centra grada sa vodičem: trg Mađore, Neptunova fontana, bazilika sv. Petroni, gradska vednica, crkva sv. Stefana, tornjevi Asineli i Garisenda. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan BOLONJA – MODENA – PARMA – BOLONJA Posle doručka, vožnja do Modene, grada umetnosti i “prestonice mašina” kako je prozvana, zbog poznatih fabrika automobila i motorcikala “Lamborgini”, “Pagani”, “Maserati” i “Di Tomaso” u okolini grada. U Modeni se rodio, živeo i umro jedan od najslavnijih tenora 20 veka Lučijano Pavaroti (1935–2007). Po dolasku, šetnja kvartom oko čuvene romaničke katedrale iz 12. veka, koja je uvrštena na listu svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO–a. Poseta muzeju “Aceto balsamico” Balzamiko sirće je posebna vrsta sirćeta napravljenog od grožđa, čija tajna leži u tradicionalnoj proizvodnji koju su sa kolena na koleno prenosili članovi porodice čija proizvodnja traje minimalno 12 godina, pa se ono etiketira sa naznačenom godinom proizvodnje, baš kao i vrhunska vina. Slobodno vreme. Nastavak putovanja za Parmu, drugi grad po veličini i značaju u Emilija Romanji, koji je od druge polovine 18. veka bio pod jakim uticajem francuskih Burbona, što je ostavilo vidnog traga, posebno u arhitekturi i društvenom životu. Parma ima dugu tradiciju u proizvodnji hrane („parmezan“ i „parmski pršut“) i sedište je industrijsko–prehrambenog giganta „Parmalat“, najvećeg u Italiji. Obilazak centra grada pešice: Trg Garibaldi, romanska katedrala i krstionica iz 11. veka, Episkopska palata. Slobodno vreme. Poseta muzeju pršuta iz Parme. Povratak u Bolonju. Noćenje.

4. dan BOLONJA – SAN MARINO – SAN LEO – BOLONJA Doručak. Celodnevni fakultativni izlet autobusom “San Marino”. Polazak za mesto San Leo ispod od 13. do 16. veka i gde su palate vlastelinskih porodica Mediči i de la Rovere. Slobodno vreme. Polazak za Republiku San Marino, najmanju državu u Evropi posle Vatikana i Kneževine Monako. Po dolasku, obilazak znamenitosti u istoimenoj prestonici: gradska kapija, bazilika sv. Marina, Trg slobode, spomenik Garibaldiju. Slobodno vreme. Povratak u Bolonju. Noćenje.

5. dan BOLONJA – RAVENA – KOMAKIO – SEŽANA Posle doručka nastavak putovanja za Ravenu, čiji je istorijski centar proglašen delom svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO–a. Ravena je bila prestonica Zapadnog Rimskog carstva (402–472), glavni grad Ostrogotske kraljevine do sredine 6. veka a zatim upravni centar Ravenskog egzarhata do sredine 8. veka, u čijem sastavu su se nalazili svi vizantijski posedi u Italiji. Po dolasku, razgledanje prekrasnih mozaika u bazilici San Vitale (6. vek) i mauzoleju carice Gale Placidije (392–450) jedne od najmoćnijih žena u istoriji Rimskog carstava, čiji su otac, brat, suprug i sin takođe bili carevi. Šetnja centrom grada do mauzoleja Dante Aligerija (1265–1325); u njoj počiva veliki pesnik i mislilac koji je, posle izgnanstva iz Firence, poslednje godine svog života proveo u Raveni. Slobodno vreme. Nastavak putovanja prema Srbiji. Vožnja prema Veneciji, Trstu i Sežani na slovenačko–italijanskoj granici.

6. dan SEŽANA – BEOGRAD Noćna vožnja kroz Sloveniju. Prelazak slovenačko–hrvatske granice kod Bregane. Vožnja kroz Hrvatsku. Prelazak hrvatsko–srpske granice kod Batrovaca. Dolazak u Beograd u jutarnjim satima.

 

CENE ARANŽMANA U EUR
(u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu za devize poslovne banke na dan uplate)
Cena po osobi u dvokrevetnoj sobi Doplata za jednokrevetnu sobu
155 EUR
Specijalna ponuda...148 EUR do popune mesta
70 EUR
70 EUR

Popust za treću odraslu osobu u dvokrevetnoj sobi sa trećim (pomoćnim) ležajem je 10%.
Popust za dete do 12 godina u dvokrevetnoj sobi sa trećim (pomoćnim) ležajem je 15%.

Cena aranžmana obuhvata:

- Autobuski prevoz na navedenoj relaciji (visokopodni sa klimom, audio i video opremom);
- 3 noćenja sa doručkom (kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u Bolonji;
- Razgledanje gradova prema programu;
- Usluge vodiča grupe za sve vreme putovanja;
- Troškove organizacije putovanja.

Cena aranžmana ne obuhvata:

- Gradska turistička taksa u hotelu
– 1,50 evra po osobi po noćenju u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama; 2,00 evra po osobi po noćenju u jednokrevetnim sobama (plaćanje je isključivo na recepciji hotela);
- Zdravstveno osiguranje (obavezno);
- Fakultativne izlete;
- Individualne troškove putnika.

Hoteli:

HOTEL ASTOR 3*,Bolonja,www.astor-hotel.it

Smešten je na 2.5 km od centra grada. Autobus broj 11 od hotela saobraća do centra grada u Bolonji. Hotel ima recepciju, aperitiv bar, restoran, wi–fi internet. Sobe su dvokrevetne sa kupatilom, standardno opremljene telefonom, televizorom i klimatizacijom. Doručak je kontinentalni–samoposuživanje.

Organizator putovanja zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije.

Fakultativni izleti:

- Modena i Parma. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanje istorijskog centra Modene i Parme (Cena izleta: 20 EUR). Ulaznica za muzej Aceto Balsamico: 5 EUR. Ulaznica za muzej pršuta iz Parme: 5 EUR
- San Marino. U cenu je uključen prevoz autobusom, usluge vodiča i razgledanje prema programu (Cena izleta: 25 EUR)

Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Italiji, u evrima u efektivi.
Minimum za realizaciju ovih izleta je 30 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih izleti bi mogli da se realizuju uz korekciju cene.

MINIMUM ZA REALIZACIJU PUTOVANJA JE 40 PUTNIKA

Način plaćanja:

Plaćanje 40% od cene aranžmana u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate po prodajnom kursu za efektivu banke Intesa, ostatak 60% od cene aranžmana u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate po prodajnom kursu za efektivu banke Intesa, 15 dana pre početka aranžmana.

Opšte napomene:

- U okviru razgledanja gradova ili lokaliteta navedenih u programima putovanja organizatora, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno;
- Organizator zadržava pravo izmene redosleda realizacije programa zavisno od prilika na licu mesta;
- Mole se putnici da pažljivo pročitaju Opšte uslove putovanja, njihovim potpisivanjem prijave za putovanje i uplatom akontacije smatraće se da se putnik u celosti upoznao sa Opštim uslovima i programom.
- Preporučuje se putnicima da se na sajtu Evropske unije u Srbiji www.evropa.rs informišu o uslovima za ulazak u zemlje EU;
- Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja putnika i slično izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili da otkaže putovanje (minimalan broj putnika je 40);
- Organizator ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće ulazak putnika na teritoriju EU ili zemlje u tranzitu zbog učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih i carinskih propisa;
- Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima, prtljagu. Organizator putovanja ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak tokom putovanja iz bilo kog razloga.

ORGANIZATOR PUTOVANJA IMA PRAVO DA OTKAŽE PROGRAM NAJKASNIJE 5 (PET) DANA UOČI POČETKA PUTOVANJA USLED PREBUKIRANOSTI HOTELA ILI PONUDI ALTERNATIVNI SMEŠTAJ U DRUGOM OBJEKTU ISTE KATEGORIJE I CENE.

 

GIRAMONDO DOO, licenca OTP 041/2010 od 01.02.2010. nastupa kao posrednik

Plan putovanja/cenovnik: